Yabancı İşçi Nasıl Çalıştırılmaz?

yabanci-isciProsedürleri uzun olmakla beraber Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı işçiler 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun’a dayalı olarak ÇSGB tarafından verilecek çalışma iznini almak zorundadırlar.

2015 yılı için çalışma izni olmaksızın çalışan yabancı işçiye 835 TL, çalıştıran işverene ise 8.381 TL ceza tebliğ edilir. SGK İl Müdürlükleri de işverene sigortasız çalıştırıldığı tespit edilen her bir kişi için 2 asgari ücret tutarı kadar da ceza uygulamaktadır.

Kaçak çalışan yabancılar normalde sınır dışı edilir ancak Suriyeliler mülteci kabul edildiği için sınır dışı edilmiyorlar. SGK tarafından çalışma izni almamış mültecilerin çalıştırıldığının tespiti halinde Çalışma İl Müdürlükleri ile temasa geçilip gerekli yasal işlemler yapılmaktadır.

Suriyeli mülteci çalıştırılacak ise ÇSGB’den “yabancı işçi çalıştırma izni” alınmalı ve sigortalılık bildirimi yapılmalıdır. Yabancı işçi çalıştırma ile ilgili izin alma sürecinde ikamet tezkeresi bakımından sorunlar çıkmaktadır. 4817 Sayılı Kanun ve 11.04.2014 tarihinde yapılan değişiklikle çalışma izni alınabilmesi için ikamet tezkeresi alınması şartı ortadan kaldırılmıştı.

Çalışma izni alınabilme şartı ikamet tezkeresi alınabilmesi koşuluna bağlıydı.

Söz konusu değişiklikle çalışma izni ikamet tezkeresi yerine de geçmiş oldu. Yurt içi başvurularda çalışma izni almak için ÇSGB’nin internet sitesinden e-devlet şifresi ile girerek işveren kaydı yapılmalıdır. Yabancı işçi ile ilgili gerekli yerler doldurulmaya başlandığında çalışma izni istenen yabancının emniyet müdürlüğünden alınmış en az 6 ay süreli ikamet tezkeresi numarası girilmelidir. İzinle ilgili başvuru formunu doldurabilmek için bu kısmı girmeniz gerekmektedir.

Suriyeli mülteci ikamet tezkeresi almak için ilgili emniyet müdürlüğüne müracaat ettiğinde çalışma izni için ikamet tezkeresine gerek olmadığı belirtilerek ikamet tezkeresi verilmiyor. Bu durumda emniyet müdürlüğünü ikna etmek veya il göç idaresine başvurmak bir çözüm yolu olarak gözükmektedir. Eğer bu yol ile ikna edebilme şansı olur ise çalıştırılmak istenen Suriyeli mülteci için ikamet tezkeresi alınabilmektedir.

İkamet tezkeresi alınamaz ise çalışma izni ile ilgili internette doldurulması gereken formu dolduramazsınız. Bu durumda da çalışma izni alamazsınız.

Çalışma izni alamazsanız ya Suriyeli işçi çalıştıramayacak ya da karşınıza çıkabilecek cezaya razı olacaksınız demektir.

Ümit Sedat Bayram

11.08.2015